Burn-out als geschenk

Kan een Burn-out gezien worden als een cadeau aan jezelf ?


Uit eigen ervaring kan ik wel zeggen dat dat zo is. Een burn-out ontstaat door disbalans tussen lichaam, gevoel en verstand. Als je maar lang genoeg je "innerlijke ik" negeert, en blijft toegeven aan je verstand, dan ontvang je geheel gratis een burn-out.


Hoe onstaat zo'n disbalans in de praktijk ? Voorbeeld: je hebt erg de behoefte om lekker te gaan wandelen, maar het stemmetje in je hoofd zegt dat dat pas mag als je het huishouden eerst hebt gedaan. Dus ga je eerst het huishouden doen. Wanneer dit klaar is, heb je echter geen energie meer over om nog te gaan wandelen. Dan gaan we toch gewoon morgen wandelen ? Maar ook morgen geeft datzelfde stemmetje ons opdrachten om weer andere zaken te gaan doen. Taken die we als prioriteit stellen boven ons "innerlijk willen". Als je dit lang genoeg volhoudt bestaat er een zeer grote kans op een burn-out.


Dit resulteert uiteindelijk in een vicueuze cirkel waarbij we steeds minder energie ervaren. Gelukkig geeft ons lichaam op tijd aan dat het anders moet. Maar omdat we hier vaak niet naar luisteren dwingt ons lichaam ons tot een burn-out en springt het in de veiligheidsmodus. Gelukkig heeft ons lichaam ons niet vernietigd, maar er slechts voor gezorgd dat we vanaf nu gedwongen worden om het anders te gaan doen. Een geschenk dus.


Vanaf nu gaan we er voor zorgen dat ons gevoel en verstand met elkaar in evenwicht komen en luisteren we meer naar onze "innerlijke ik" en zijn we wat liever voor onszelf.


Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal en wil jij graag de tools hebben om je leven te verbeteren ? Neem dan contact met mij op zodat ik je hier in kan begeleiden.